Tekst behandelingen

Massief houten meubels

Veel mensen vragen welke hout-afwerking voor hun massief houten meubels het meest geschikt is. Graag informeer ik u over de verschillende mogelijkheden voor massief houten meubels voor uw situatie.

Onbehandeld hout is mooi, maar niet praktisch in gebruik. Vocht en vuil trekken in de poriën het hout, waardoor vlekken ontstaan. Hout moet met de nodige zorg behandeld worden. Scherpe, hete of vochtige voorwerpen kunnen het houtoppervlak beschadigen. Gemorste vloeistoffen dienen direct weggenomen te worden om vlekken te voorkomen. Het gebruik van ‘agressieve’ schoonmaakmiddelen en zeker schuurmiddelen wordt afgeraden. Veel vlekken kunt u voorkomen door het gebruik van onderzetters. Neem de vlek tijdig weg en verkort hiermee de inwerktijd van de vlek. Als u uw mooie meubels lang mooi wilt houden, dan is bescherming van het hout noodzakelijk. U kunt daarbij kiezen uit olie, zeep, was, lak, beits en krijtverf

Er is niet één afwerking die voor uw massief houten meubels het mooist of het best is. Dat hangt helemaal van uw persoonlijke voorkeuren af.

Lak

Lak is zo'n beetje de oudste vorm van houtbescherming. Een harde beschermende laag wordt op het massieve hout aangebracht. Lak is er tegenwoordig in veel varianten (matte lak, zijdeglans, hoogglans) en in alle kleuren verkrijgbaar.

Lak is enigszins gevoelig voor krassen, zeker bij hoogglans is dit het geval.  Harde lakken hebben dit minder dan de voordeliger soorten.

Een groot voordeel van lak is dat oneffenheden of minder mooie plekken bedekt worden. Zeer gladde oppervlakken zijn hierdoor mogelijk en geven een moderne uitstraling.

Krijtverf

krijtverf is een egaal dekkende verf op waterbasis. krijtverf bevat meer krijt en is hoger gepigmenteerd dan reguliere verf, met als resultaat een prachtig mat effect, diepe kleuren en een prima dekkend vermogen.

Door de consistentie vloeit de verf niet zo uit als een lakverf. Daardoor zijn kwaststrepen wat meer zichtbaar en creëer je met krijtverf gemakkelijk een authentieke uitstraling.

Een krijtverflaag is enigszins poreus en sluit de ondergrond niet af. Daardoor is krijtverf heel geschikt voor decoratieve technieken zoals het doorschuren van verflagen. Doorschuren gaat met krijtverf gemakkelijker dan met gewone verf. En boenwas kan goed in de poreuze verflaag trekken. Dit is met een zijdeglansverf of verf op terpentinebasis niet mogelijk.

Beits

Beits is in tegenstelling tot olie een harde beschermende laag op uw massief houten meubels. Alle vuil en vocht wordt door de beits tegen gehouden. Natuurlijk kan beits door krassen beschadigd worden, waarna het zijn beschermende werking voor uw massief houten meubels verliest. Intensief gebruikte tafels kunt u daarom licht op te schuren en vervolgens weer van een nieuwe beits voorzien: uw tafel ziet er weer uit als nieuw!

Beits is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Zo kunt u een eiken tafel een kersenkleur geven. De effecten zijn verrassend.

Beits heeft als grote voordeel boven lak, dat de natuurlijke tekening van het hout zichtbaar blijft. Hout blijft daarom zijn natuurlijke uitstraling behouden.

Een gebeitste tafel kan eenvoudig afgeschuurd worden, waarna het volledig blanke hout weer in elke gewenste afwerking gezet kan worden. Het is dus mogelijk om een gebeitste tafel in de olie te zetten.

Olie

Olie laat met zijn matte uitstraling uw massief houten meubels volledig zichzelf zijn. Olie legt geen laag over het hout zodat het gevoel heel natuurlijk blijft. De olie trekt in het hout en vult de poriën. Vocht en vuil kunnen door de olie-afstotende werking niet in het hout trekken. Morst u koffie of wijn, dan dient u dit direct te verwijderen, waarna uw tafel weer in goede staat is. Wrijf twee maal per jaar uw massief houten meubels met een zachte in olie gedrenkte doek in. Vergeet u daarbij de onderkant van het tafelblad en tafelpoten niet. Ook de onderkant droogt uit en heeft dus bescherming nodig. Door zowel boven- als onderkat van het blad te olieen blijft ook het houten blad stabieler. 

Ik adviseer  u niet de olie rechtstreeks op uw massief houten meubel te gieten, omdat er dan op één plaats teveel olie komt. Raadzaam is het om een nieuwe olielaag ’s avonds voor het slapen gaan aan te brengen, zodat gedurende de nacht de olie kan intrekken. De volgende morgen kunt u het massief houten meubel met een schone droge doek nawrijven. 

Een tafelblad in de olie kan heel gemakkelijk met fijne staalwol of schuurpapier opgeschuurd worden en vervolgens weer in de olie gezet worden. Dit is de methode om kleine beschadigingen en grotere vlekken te verhelpen. Gebruik een fijn (korrel 220) schuurpapier en schuur voorzichtig in de lengte van de houtrichting.

Eens in de olie gezet, dan kan de tafel niet meer van een beits voorzien worden. De beits hecht niet goed meer aan het hout.

Was of boenwas

Tegenwoordig niet veel meer gebruikt: (boen)was. De was is veelal een combinatie van bijenwas, aangevuld met plantaardige en tegenwoordig kunstmatige stoffen. Door het aanbrengen van een laag vloeibare of vaste was beschermt u uw massief houten meubels en blijft deze in optimale conditie. De poriën van het hout worden gevuld en verzadigd. Het hout krijgt een hoge bescherming, doordat boenwas het hout voedt en zo uitdroging tegengaat maar ook beschermt tegen vochtigheid.

Was laat de natuurlijke tekening van het hout intact. U kunt kiezen voor neutrale of getinte was. Was geeft enigszins glans aan uw houten tafel. Was heeft iets nostalgisch. De geur van net in de was gezette tafels doet denken aan vroeger.

Vaste was hoeft bij normaal huishoudelijk gebruik slechts 1-2 maal per jaar te worden opgebracht. Vloeibare was 4-5 maal per jaar. Tussentijds kunt u de was opwrijven om opnieuw de glans op te halen. Als de glans niet meer terugkeert tijdens het opwrijven, dient een nieuwe laag was aangebracht te worden.

A.B. Meubelen logo
A.B. Meubelen

Copyright © 2019 A.B. Meubelen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Site-Index | Sitemap

Designpro.nl | Z-IM.nl